Wijngebied Bergerac (Dordogne)

Op deze pagina vindt u de volgende onderwerpen over wijn uit de Bergerac:

Inleiding

De regio zuidwest-Frankrijk bevat talloze kleine, verspreide gebiedjes die samen een indrukwekkende variatie aan uitstekende wijnen produceren met verschillende, duidelijk merkbare invloeden uit de Bordeaux, Spanje, de Languedoc en de Rhônestreek. Hoewel deze regio geen wijn heeft met een echt klassieke status, biedt het waarschijnlijk meer waar voor het geld dan enige andere Franse regio. Eén van de wijngebieden in de regio is de Bergerac. Hierin is veel te ontdekken.
Zo zijn in de Bergerac de droge witte en rode wijnen nog vrij overzichtelijk, met voor elk drie appelations (Bergerac, Bergerac sec en Montravel voor droog, en Bergerac, Côtes de Bergerac en Pécharmant voor rood), maar er is een hele reeks appelations voor zoet en halfzoet (Bergerac, Bergerac Moelleux, Monbazillac, Côtes de Montravel, Haut-Montravel, Rosette en Saussignac).
Als enige ondernemende wijnbedrijven de vele appelations van de Bergerac meer onder één noemer zouden brengen en er een samenhangender beeld zou ontstaan, zou Zuidwest-Frankrijk minstens zo opwindend zijn als Languedoc-Rousillon de laatste tijd is geworden. Nu trekken slechts incidenteel wijnen de aandacht als verborgen koopjes.

Geschiedenis van de Bergerac

Het kan verkeren. In de Middeleeuwen waren de wijnen uit Bergerac stukken populairder dan de producten uit de omgeving van de havenstad Bordeaux. Toch moesten alle goederen langs deze blauwe aorta worden verscheept. Op alle slimme en linke manieren probeerden de Bordelais daarom de export van hun concurrenten te boycotten.
Bordeaux heeft altijd in zijn maag gezeten met het achterland, dat we nu gemakshalve het ‘zuidwesten’ dopen. De Médoc was eigenlijk nog één groot moeras en woestenij waar vooral schapen en bandieten rondliepen, toen Cahors reeds als topproduct met duizenden tonneuax werd uitgevoerd.
De ‘achterlanders’ werden ondertussen op alle mogelijke manieren gepest. Toen de Engelse koning Henry III het voor het zeggen had in een flinke hap Frankrijk, zorgde hij voor een ‘Irakese’ blokkade van Bergerac. Toen Bordeaux weer onder Frans bewind kwam, werden opnieuw allerlei fiscale foefjes en bureaucratische regels uit de hoed getoverd om de wijnexport vanuit de Périgord koste wat het kost te belemmeren. De bordelais bleken uiterst verfijnd in hun reglementenoorlog. Zo werd een piepklein vatformaat opgelegd voor het transport van Bergeracwijn (met uiteraard een hoge accijns per vat!). Pas met Lodewijk XVI, einde 18e eeuw, werd de vrije circulatie opnieuw een feit.
Toch waren de machtsverhoudingen tussen Bordeaux en het zuidwesten al fundamenteel gewijzigd.

Door de lange economische boycot was immers zelfs een paradepaardje als Cahors (en rode Bergerac zonder meer) gereduceerd tot het hulpje van de Bordeaux, om deze extra ruggengraat en body te geven. Van een topexportproduct was veel Cahors gedegradeerd tot een ordinaire wijnversterker van zijn stilaan bekendere en duurdere buur.
De genadeslag kwam in de late 19e eeuw toen de Phylloxera (druifluis) de wingerds verwoestte en er tegelijk ook ziektes als de black rot en oïdium uitbraken

Deze aftakelingsperiode was extra pijnlijk omdat de heraanplant van de wijngaarden vrij chaotisch en slordig gebeurde: er werden veel hybriden en druivensoorten door elkaar aangeplant, zodat er in theorie zelfs geen klassewijn meer geproduceerd kon worden. Wijnbouwers schakelden massaal op andere landouwculturen over of offerden kwaliteit op aan kwantiteit. Overal rukten onedele druivenrassen op.
De meeste basis- Bergerac bijvoorbeeld was eeuwenlang wit en vrij zoet van karakter, maar nadat de druifluis zijn verwoestende werk had gedaan, verdwenen veel wingerds van de wijnkaart. Wie kent er nu nog de wijngaarden van Brantôme, Ballans, Monsaguel of Sarlat? Voeg daar nog aan toe dat Monbazillac niet alleen leed aan de trendverschuiving bij de moderne consument – die gradueel van zoet naar droog overschakelde na de Tweede Wereldoorlog – maar ook het slachtoffer werd van zijn eigen appellation controlée. Het opgelegde rendement van 40 hl/ha werd immers de nieuwe norm, terwijl gewetensvolle wijnbouwers deze limiet bijna nooit bereikten. Ze begonnen dus extra te produceren en bottelden hun over-productie als gewone Bergerac of Côtes de Bergerac. Groot aanbod, krimpende vraag: het ideale ticket richting vergetelheid. De hele Bergerac zat rond de Tweede Wereldoorlog commercieel volledig op de knieën.

Aan de vooravond van het derde millennium zag de situatie er gelukkig veel positiever uit. De ommekeer kwam er pas na een nieuwe natuurramp: de bitsige vorst in 1956 en de daarop volgende voorjaarsvorst van mei 1957. Zelfs in de Bordeaux vroor toen een kwart van de stokken kapot. Vooral op initiatief van de coöperaties werd met de heraanplant begonnen, maar dit keer verstandig, met nobele druivenrassen als norm. Zo startte langzaam een genezingsproces dat met AOC-status werd bekroond. Hybride druivenrassen werden stilaan verboden en er werden minimumpercentages opgelegd van de edele variëteiten in de blends. Er werd opnieuw geïnvesteerd in moderne vinificatieapparatuur. Dit laatste blijft een teer punt in het zuidwesten, want tot nader order halen deze appellations niet de marktprijs die Bordeaux wel krijgt, waardoor elke investeringsfrank in tweeën werd gebeten. Ondanks deze handicap groeit sedert de jaren 80 het aantal experimenten met eiklagering, speciale cuvées en nieuwe blends. Veel VDQS zijn ondertussen, vooral in de jaren 70, tot AOC gepromoveerd, wat natuurlijk een extra stimulans betekent, niet in het minst qua exportpotentieel. Veel streken maakten van deze promotie gebruik om hun wijnstijl te moderniseren. Neem nu Pëcharmant: toen deze in 1946 zijn AOC kreeg, ging het om eerder norse producten die jaren dienden te worden gekelderd vooraleer ze toegankelijker werden. Via onder meer het gebruik van gistkuipen van roestvrij staal en een meer doelgerichte eiklagering werd nu – zoals in veel appellations – meer fraicheur (frisheid) en fruit in de wijnen geïntroduceerd. Een heuse revolutie vond plaats op het witte front, onder andere dankzij de techniek van de macération pelliculaire, wardoor het zuidwesten sedert de jaren 90 een broedplaats van smakelijke, zestefrisse secs en betaalbare landwijnen is geworden.

Heel het zuidwesten is pas eigenlijk sinds enkele decennia bezig met het heruitvinden van een eigen wijngezicht. De eigenheid van deze regio tussen 1960 en 1980 was simpel: er werd toen veel slechte wijn geproduceerd. Tegenwoordig is deze regio een fascinerend experiment geworden. Een mening die geldt voor alle appellations in en rond de Périgord en die perfect aansluit bij wat Thomas Matthews in Wine Spectator concludeert: ‘Today its producers are struggling to create a style that can both capitalize on their historic tradition and still appeal to contemporary tastes’.

Appellations van de Bergerac - overzicht
Wijngebieden Bergerac
Gebied Appellation Kleur Type
Bergerac Bergerac Rouge Rood Droog
Bergerac Bergerac Rosé Rosé Droog
Bergerac Bergerac Sec Wit Droog
Bergerac Côtes de Bergerac Rouge Rood Droog
Bergerac Côtes de Bergerac Blanc Wit Halfzoet
Montravel Montravel Rouge Rood Droog
Montravel Montravel Sec Wit Droog
Montravel Côtes de Montravel Wit Halfzoet
Montravel Haut Montravel Wit Zoet
Pécharmant Pécharmant Rood Droog
Monbazillac Monbazillac Wit Zoet
Rosette Rosette Wit Zoet
Saussignac Saussignac Wit Zoet
Appellations van de Bergerac - detail
Bergerac Rouge

Plezierige rode wijn met een harmonische, fruitige smaak en aroma's van rood fruit, waarin de locale ‘Terroir’ terug te vinden is. Past bij bijna alle soorten vlees en wild en bij vele harde of zachte kazen.

Druiven: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Fer, Mérille.

Huizen:
Château Laulerie
Château Le Payral (Cuvée Héritage)
Château Les Miaudoux (Cuvée Inspriation)
Château Tour des Gendres (Moulin des Dames)
Domaine De l’Ancienne Cure
Famille de Conti (Casanova des Conti)
La Colline (Merlot)

Bergerac Rosé
De Bergerac Rosé is heel fruitig en is naast een goede begeleider van zomerse gerechten met vis, vlees of gevogelte ook heerlijk als aperitief. Goed gekoeld drinken. Ze mogen in het oogstjaar worden verkocht vanaf 1 december, maar niet als primeur of nouveau.
Druiven: Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Malbec, Fer, Mérille.

Huizen:
Château Tour des Gendres
Domaine De l’Ancienne Cure
Julien de Savignac (Rosé)

 
Bergerac Sec

Droog en Bordeaux-achtig. Licht van kleur, fris en levendig met een mooi bouquet. Blijft mooi in de mond hangen. De wijn kan het best jong worden gedronken, want dan is hij op z'n fruitigst. Een goede aperitiefwijn, maar hij past natuurlijk ook bij vis en zeevruchten. Mag in het oogstjaar worden verkocht vanaf 1 december, niet als primeur of nouveau.

Druiven: Sémillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle, Ondenc, Chenin Blanc en maximaal 25% Ugni Blanc (mits het percentage Sauvignon Blanc niet lager is).
Huizen:
Château Caillavel (Accent)
Château de Panisseau (Divin)
Château La Jaubertie (Mirabelle du Château)
Château Les Justices
Château Les Miaudoux   
Château Tour des Gendres (Moulin des Dames)
Chateau Tourmentine (Barrique)
Domaine De l’Ancienne Cure
Julien de Savignac (Les Jardins de Cyrano)
Vignobles Les Verdots (Les Verdots selon David Fourtout)
 
Côtes de Bergerac Rouge

Geen geografische aanduiding maar een type wijn. Gemaakt van de beste selecties van de verschillende huizen. De smaak is voller dan die van de AOC Bergerac Rouge. Intense, donkere kleur, met fijn fruit en een elegante balans. Goede rijpingsmogelijkheden vanwege de steviger tannines. Past goed bij rood vlees en kaas.

Druiven: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Fer, Mérille.

Huizen:
Château Tour des Gendres (Gloire de mon Père)
Vignobles Les Verdots (Les Verdots selon David Fourtout)

 
Côtes de Bergerac Blanc

De Semillon druif is de voornaamste reden van de gouden kleur van deze aromatische en ronde halfzoete wijn. Kan jong gedronken worden, maar krijgt na enige jaren rijping een verrassende volheid. Combineert het beste met sterke smaken: krachtige kazen, vis met saus.

Druiven: Sémillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle, Ondenc, Chenin Blanc, en hoogstens 25% Ugni Blanc (mits minstens evenveel Sauvignon Blanc is gebruikt).
 
Montravel Rouge

Elegante robijnkleurige rode wijnen in typische Bergeracstijl. Aromatisch met mooie structuren. De appellation vereist een minimale rijpingsperiode van 15 maanden. Pas na het bottelen wordt de AOC goedkeuring verstrekt.

Druiven: minstens 50% Merlot plus Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Malbec.
Huizen: Château Pique-Sègue
 
Montravel Sec

Droge, tintelende, aromatische wijnen waarin de Sauvignon overheerst. Heerlijk bij visgerechten. Ze mogen in het oogstjaar worden verkocht vanaf 1 december, zonder de aanduiding primeur of nouveau.

Druiven: minstens 25% Sémillon en Sauvignon Blanc (ieder), plus naar keuze Muscadelle (Chenin Blanc, Ondenc en Ugni Blanc mogen niet meer worden verbouwd).

Huizen:
Château du Bloy (Le Bloy)
Château Laulerie
Château le Bondieu (Portes du Bondieu)
Château Moulin Caresse (Cuvée Cent pour 100)
Château Puy-Servain (Marjolaine)

 
Côtes de Montravel

De perfecte overgang tussen de droge Montravel Blanc en de zoete Haut Montravel. Complexe aroma’s met bloemtonen. Voor het aperitief of als begeleider van vis in saus.

Druiven: Semillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle.

Huizen:
Château Lespinassat (Vielles Vignes)
Château Masburel
Châteaux du Bloy

 
Haut Montravel

Deze wijn is fruitig en zoet en meer geconcentreerd dan de Côtes de Montravel. Deze wijn moet minstens 8 en hoogstens 54 gram restsuiker per liter bevatten om aan de vereisten van de appellation te voldoen.

Druiven: Semillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle.
Huizen: Château Puy-Servain
 
Pécharmant

Lang werd dit gebied ‘de Saint-Emilion van de Bergeracois’ genoemd. Deze kleine streek die ligt in het noorden van de Bergerac produceert karakter-wijnen, dankzij zijn bodem, zijn ligging en zijn lage rendementen. Het regent hier minder dan in de rest van de Bergerac en dat levert geconcentreerde, dieprode wijnen op die lang kunnen worden bewaard.
De maceratie kan vrij lang zijn en zorgt voor traditionele, tanninerijke wijnen, die ook meer flexibele wijnen kunnen opleveren, die meer de modernere smaak tegemoet komen. De smaak is krachtig en aromatisch en combineert het beste met wild en eend.

Druiven: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec.

Huizen:
Château Beauportail
Château Champarel
Château de Biran (Cuvée Bacchus)
Château Hugon (Elevé en Fûts de Chêne)

 
Monbazillac

Zoete wijnen van zeer hoge kwaliteit gemaakt van overrijpe, door nobele rot besmette druiven. Hierdoor verliezen de druiven veel vocht en wordt het vruchtvlees geconcentreerd, waardoor het suikergehalte in de druif kan verdubbelen.  Sémillon wordt gebruikt om de edele rotting (pouriture noble) te verkrijgen met subtiele aroma's en volle smaak, de Sauvignon brengt de frisheid en kracht, de Muscadelle levert mooie ronde wijnen op. De elegante zoete en met bloemen geparfumeerde wijnen hebben zacht rijp fruit als peer, pruimen en abrikoos in de smaak en een frisse finale. De enige wijn die ooit van Parker 100 uit 100 punten heeft gekregen.

Druiven: Sémillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle.

Huizen:
Château Caillavel
Château Fonmorgues
Château Tirecul (La Gravière)
Domaine De l’Ancienne Cure (Cuvée L'Abbaye, Cuvée L’Extase)
Grande Maison (Cuvée du Château)

 
Rosette

Deze appellation is alleen voor witte wijnen. Alleen voor wijn van speciaal benoemde terreinen uit de communes Bergerac, Lemblas, Creysse, Mauens, Prigourieux, Gineste. De druiven worden overrijp geplukt, met een lichte 'botrytis' en direct geperst. Zachte wijnen met delicaat fruit en een zoete, wasachtige smaak.

Druiven: Sémillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle.
 
Saussignac

Appellation controlée met alleen zoete witte wijnen. De Saussignac is ongeveer tien jaar geleden toegetreden tot de Cercle van grote zoete wijnen en men kan hem vergelijken met zijn buurman de Monbazillac. De wijnen die in de AOC Saussignac worden geprduceerd zijn het resultaat van verschillende plukmomenten van de overrijpe druiven en lage rendementen.
Deze relatief lichte, zoete witte wijnen hebben een zeer eigen stijl en parfum. Saussignac wijnen zijn bloemig met een toon van abrikozen en een frisse finale.

Druiven: Sémillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle, Chenin Blanc.

Huizen:
Château des Eyssards (Cuvée Flavie)
Château Grinou (Elevé en Fûts de Chêne)
Château La Maurigne (La Maurigne)
Château le Chabrier
Château Les Miaudoux

 
Wijnroutes
Door de Association Pays de Bergerac is een aantal wijnroutes uitgezet door de wijngebieden van de Bergerac. Hieronder een overzicht.

 

Info Perigord is powered by

Uw ideale uitvalbasis voor uw ontdekkingen op wijngebied in de Bergerac (Dordogne)